Onko sinulla ollut haasteita soittaa lempikitarasoolosi, koska nopeus ei vain yksinkertaisesti riitä? Jos haluat nostaan soittonopeutesi uudelle tasolle, niin tämä oppitunti on sulle!

Tässä viisi vinkkiä salamannopeaan kitaransoittoon:

  1. Oikea plektratekniikka
  2. Käytä vähemmän painetta
  3. Tee pienempiä liikkeitä
  4. Älä jännitä
  5. Tee lyhyitä spurtteja

Bonus: demppaa nuotit

Lataa myös nopeusharjoituksia-PDF tekstin lopusta.

Oikea plektratekniikka

Yritä pitää plektrasta kiinni niin, että vain pieni osa plektran kärkeä on näkyvissä sormiesi välistä. Jos plektra on suurimmaksi osaksi sormiesi välissä, se ei pääse liikkumaan läheskään yhtä paljon. Näin saat aikaan paljon tarkemman pickkaustekniikan.

Voit testata asian pitämällä lyijykynää kynän päästä kiinni ja kirjoittamalla jotain. Kirjoittaminen on todella hankalaa, kun kynä saa liikkua vapaasti edestakaisin. Kun ote kynästä on lähempänä kynän kärkeä, on kirjoittaminen paljon helpompaa. Plektrasta tulisi pitää kiinni samalla periaatteella, että plektra ei pääse liikkumaan niin paljon.

Paremman pickkaustekniikan saavuttamiseksi kannattaa myös valita kovempi plektra. Jos tavoitteenasi on soittaa nopeutta ja tarkkuutta vaativia asioita, on kovempi plektra oikea valinta. Kovempi plektra joustaa vähemmän eli edellä mainitun esimerkin mukaisesti myös plektran kovuus vähentää plektran tekemää vapaata liikettä.

Jos plektran pitäminen mainitulla tavalla tuntuu hankalalta kannattaa kokeilla pienempikokoista plektraa. Itse pidän erittäin paljon Dunlopin Jazz 3-plektroista ja olen käyttänyt niitä 15 vuotta. Jazz 3-plektrat ovat tavallisia plektroja pienempiä ja niissä on todella hyvä pito, joten ne eivät putoa kädestä helposti. Lisäksi Jazz kolmoset ovat kovia, mikä myös auttaa soittamaan nopeita asioita tarkasti.

Käytä vähemmän painetta

Käytät todennäköisesti liian paljon vasemman käden painetta kielien painamiseen. Käyttämällä pienemmän määrän painetta saat nostettua sormet nopeammin ylös otelaudalta. Tämä lisää soiton tarkkuutta ja mahdollistaa nopeamman siirtymisen nuotista toiseen.

Voit harjoitella paineen vähentämistä kokeilemalla kuinka pienellä paineella pystyt soittamaan nuotin niin, että se kuitenkin soi kunnolla. Tämä vaihtelee eri kielien välillä, joten joudut käyttämään hieman aikaa selvittääksesi kuinka paljon painetta joka kielellä tulee käyttää. Tavoitteena on saada nuotti soimaan selkeästi niin, että et hukkaa yhtään ylimääräistä energiaa.

Kevyempi soittotekniikka auttaa nopeuden ja tarkkuuden lisäksi myös välttämään intensiivisestä harjoittelusta mahdollisesti syntyvät raritusvammat. Kevyempi tekniikka mahdollistaa pidemmät harjoitussessiot ilman vaaraa käsiongelmista.

Tee pienempiä liikkeitä

Vasemman käden liikkeen minimointi soitossa on avain nopeampaan soittamiseen. Mitä vähemmän energiaa tuhlaat, sitä nopeampaa ja tarkempaa soittamisestasi tulee. Kun kyse on vasemman käden tekniikasta, kiinnitä erityistä huomiota siihen, että käytät aina harjoitellessasi minimi määrän energiaa ja liikettä asioiden toteuttamiseen.

Oikeassa kädessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millä osalla kättä liike toteutetaan. Käytätkö peukaloa, rannetta vai käsivartta liikkeen tuottamiseen ja olisiko sama liike mahdollista saada aikaan käden pienemmällä osalla? Näin liikkeestä saisi tehokkaamman ja energiaa menisi vähemmän hukkaan.

Voit käyttää plektran ohjaamiseen ranteen sijaan peukaloa ja kokeilla miltä se tuntuu ja sitten yhdistellä niitä kahta tekniikkaa keskenään. Sama ajatus pätee myös komppaamiseen ja soittajan tulisi olla hyvin tietoinen siitä, käytätkö rannetta vai käsivartta varsinkin haastavammissa säestyskuvioissa, kuten nopeissa funk-rytmeissä.

Pienempien liikkeiden toteuttaminen vaatii lihasmuistin kehittämistä. Tämä on hidas prosessi, johon tulisi palata usein harjoittelun aikana. Muista keskittyä tekemään pieniä liikkeitä ja pidä aina soittaessasi mielessä, että teet asiat mahdollisimman ekonomisesti energiaa säästäen.

Älä jännitä

Kun jännität käsiäsi, tekemäsi liikkeet vievät enemmän energiaa ja soittamisesta tulee vaivalloisempaa. Tämä vaikuttaa myös negatiivisesti soittimella tuottamaasi soundiin.

Tarkista, että et purista plektrakädellä liikaa varsinkin kun soitat haastavampia kuvioita. Voit myös helpottaa vasemman käden asentoa viemällä peukalon alemmaksi kitaran kaulan taakse, kun soitat korkeampia nuotteja. Pidä huolta, että kummankin käden ranteet ovat mahdollisimman suorassa. Älä jännitä käsivarsiasi ja koita pitää sekä niska että hartiat mahdollisimman rentona.

Kitaraa soittaessa plektrakäden hartia on yleensä hieman koholla instrumentin ergonomiasta johtuen. Tätä on kuitenkin mahdollista minimoida oikeaoppisella soittoasennolla, ergonomisemmalla kitaravalinnalla (kevyet headless-kitarat, pystyasennossa soitettavat kitarat jne.) ja soittamalla seisaaltaan.

Itse tykkään vaihdella soittaasentoa paljon harjoitellessani. Näin varmistan, että en ole yhdessä asennossa liian pitkään. Kitaran voi välillä nostaa klassisen kitaran soittoasentoon ja sitten takaisin oikean jalan päälle. Jalkatuen käyttäminen auttaa tekemään asentojen vaihtamisesta helpompaa ja on erittäin hyvä sijoitus harjoitteluergonomiaa ajatellen.

Tee lyhyitä spurtteja

Valitse lickki tai lyhyt kuvio, jonka haluat soittaa nopeammin. Valitse tarpeeksi lyhyt pätkä, että voit toistaa sen helposti useita kertoja peräkkäin. Soita valitsemasi kuvio pari kertaa hitaasti ja sitten kerran paljon nopeammin ja palaa sen jälkeen soittamaan kuviota hitaammin.

Harjoituksen ajattelemisessa auttaa mielikuva siitä, että tarkoituksena on nostaa juoksunopeuttasi. Ensin hölkkäät mukavalla nopeudella, että saat ajatuksen siitä miltä liikkeen tulisi tuntua. Kun olet juossut hetken hitaampaa on aika ottaa lyhyt spurtti. Vauhdin on tarkoitus olla niin nopea kuin mahdollista, mutta ei niin nopea että kaadut. Sen jälkeen jatkat taas hitaampaa hölkkäämistä.

Samalla tavalla on mahdollista lisätä nopeutta kitaralla. Ensin sama kuvio soitetaan hitaasti ja sitten tehdään pieniä spurtteja, joiden aikana on tarkoitus soittaa kuvio maksiminopeudella. Kuvion tulisi kuitenkin edelleen kuulostaa selkeältä ja tekniikan pysyä rentona. Näin saat puskettua nopeuttasi eteenpäin pikkuhiljaa.

Demppaa nuotit

Nuottien demppaaminen oikealla kädellä (engl. palm mute) on hyvä tekniikka tarkistaa ovatko oikea ja vasen käsi varmasti hyvässä synkassa keskenään. Demppaamalla nuotit soivat lyhyempinä, mikä helpottaa virheiden kuulemista ja auttaa tunnistamaan hankalammat paikat valitsemastasi kuviosta.

Demppaaminen on myös hyvä tekniikka sen takia, että saat oikean käden kämmensyrjään tuntopalautetta soittamastasi kielestä. Sen lisäksi, että tunnet kielen värähtelyn vasemman käden sormenpäissä, tunnet sen myös plektrakädessä.

Yhteenveto

Kaikkien näiden asioiden kokeileminen parantaa soittotekniikkaasi huomattavasti, vaikka tavoitteenasi ei olisikaan soittaa nopeammin. Paremmalla tekniikalla ja vähemmällä jännityksellä soittaminen mahdollistaa tarkemman soittamisen ja rasitusvammojen todennäköisyys pienenee huomattavasti.

Oikean käden rentouttaminen ja oikea plektratekniikka tekevät soundistasi välittömästi paremman. Kiinnittämällä edes hieman huomiota näihin asioihin aina soittaessasi, paranee soittotekniikkasi ja soundisi huomattavasti.

Kun on kyse soundistasi, ovat rentous ja tarkkuus parhaita työkaluja sen kehittämiseen.
Mikään tekniikkaharjoitus tai uusi efektipedaali ei saa aikaan yhtä suurta muutosta soundissasi.

Nopeusharjoituksia PDF

Lataa ilmainen nopeusharjoituksia-PDF. Tässä on muutamia lickkejä, joiden avulla pääset alkuun nopeiden spurttien harjoittelussa. Nämä harjoitukset ovat E-mollissa. Jos haluat soittaa näitä eri sävellajissa, voit laskea jokaista nuottia 2 nauhaväliä ja saat samat lickit D-mollissa. Nosta kaikkia nuotteja 3 nauhaväliä soittaaksesi G-mollissa jne.

Jos haluat oppia tiluttamaan, varaa soittotunti: